Od plesového parketu až po pláž: proč nevynechat psaníčka a slaměné kabelky

5. 4. 2024 13:12

Kabelková výbava není nikdy příliš velká – různé druhy kabelek totiž vynosíte při různých příležitostech. Vedle praktických shopperbagů nebo crossbody by vám neměla chybět minimálně jedna společenská kabelka a také hravější kousky nejen na léto. Přečtěte si, na co se při výběru kabelky zaměřit.

Nejoblíbenější kabelky – klasické modely přes rameno

Klasické kabelky představují univerzální doplněk, který by měl ladit ke zbytku vašeho outfitu, a to ne pouze jednoho, proto kabelku vyberte podle dominantní barvy celého šatníku. 

Tip: Oblékáte se do neutrálních barev? Klidně si zaexperimentujte a sáhněte po výrazné kabelce, která váš look oživí. 

Pokud investujete do kvalitní kožené tašky, bude vám stačit i jeden takový kousek. Levnější variantu představují kabelky z eko kůže, které se těm dražším esteticky vyrovnají. 

U klasických kabelek přes rameno se soustřeďte na jejich univerzálnost:

  • Rozměr – do univerzální kabelky se vám musí vejít nepostradatelné věci jako telefon, peněženka, klíče, ale například i skládací taška na menší nákup a třeba i kosmetická taštička nebo rukavice. Ideální rozměr tak je cca 30 × 20 cm. 
  • Tvar –  klasiku představují hranaté obdélníkové kabelky, pokud ale chcete neotřelejší doplněk, zvolte kabelku oblejších tvarů.
  • Členění – při výběru se soustřeďte na vnitřní prostor. Přehlednost umožňuje vnitřní členění, ale i kapsy zvenčí kabelky. 
  • Barva – mezi nejoblíbenější kabelky pro každodenní použití patří tašky v černé, hnědé či béžové barvě, které bez problému sladíte takřka se vším.
  • Materiál – pokud pořizujete kabelku na všechna roční období, poohlédněte se po kožené kabelce nebo variantě z umělé kůže, takové už něco vydrží.
     

Šarm a sofistikovanost – malé společenské kabelky

Nezáleží na tom, jestli vás na plesy moc neužije a aktuálně nemáte v dohlednu účast na svatbě. Jednou za čas totiž taková chvíle přijde a shánění společenské kabelky na poslední chvíli není nic příjemného. 

      


Barva a materiál plesových psaníček

Správně zvolené plesové psaníčko nebo malá společenská kabelka vám dodá na eleganci už jen svým rozměrem a tvarem. Není třeba, aby barevně naprosto odpovídaly šatům, stačí, když s nimi ladí nebo zajímavě kontrastují. Při občasném používání opět platí, že si vystačíte s neutrálními tóny, pokud ale chcete skutečně zazářit, vsaďte na výrazné barvy (ladícími s šaty). Rozhoduje také materiál kabelek a psaníček na ples, efektní jsou sametové kousky nebo ty saténové, které mnohdy odpovídají materiálu šatů. 

TIP: Volíte strategii kontrastní společenské kabelky? Slaďte ji s fascinátorem nebo plesovými rukavičkami a oslňte šarmem.


Letní elegance na dosah – slaměné kabelky 

Teplé období volá po přírodních materiálech. K vzdušným šatům proto volte designově nestárnoucí slaměné kabelky.

TIP: Udržte se v jednom stylu a vyjděte si i ve slušivém slaměném klobouku
 

      


Nepřeberné možnosti slaměných kabelek

Také přírodní materiál vám nabízí různé zpracování co do tvaru a objemu tašky nebo příležitosti k jejímu nošení. Na každodenní pochůzky využijete slaměnou kabelku přes rameno, například v módním tvaru pytlíku. Tzv. kabelka vak se stahovací šňůrkou vás překvapí svou objemností, přesto nepůsobí jako velká taška. Skutečně velké slaměné kabelky vám výborně poslouží jako stylové plážové tašky.


Slaměná kabelka na svatbu?

Slaměná kabelka doplní i váš sváteční outfit na letní slavnosti nebo třeba svatbě v přírodním stylu, stačí zvolit vhodný tvar:

  • Slaměné psaníčko – důležité je, aby barevně, ale i materiálově komunikovalo se šaty. Ke lnu a bavlně se slaměné psaníčko parádně hodí, k saténu nebo hedvábí zvolte raději klasickou společenskou kabelku.
  • Kabelka baguette – myslíte, že francouzský šarm nemůže jít ruku v ruce se slámou? Omyl, tajemství spočívá v elegantním tvaru. Lněný kostýmek nebo letní maxi šaty podlouhlá slaměná kabelka „do podpaží“ skvěle doplní. 

   

TIP: Při různých zahradních slavnostech zazáříte ve společenském klobouku, jak jinak než ze slámy.